niedziela, 17 marca 2013

Wytrawne tartaletki na wielkanocny stół

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami.
To święto to dla mnie wiosna:)
To żonkile.
Zielone akcenty na stole.
Bukszpan zatknięty w wielkanocną babę i lukier cytrynowy.
To spacery. Pąki na drzewach i ćwierkanie ptaków.
O ile tylko zima nie zakpi sobie z kalendarza!

Moja propozycja na tegoroczny stół wielkanocny to mini tartaletki z wytrawnym nadzieniem: ze szpinaku, jajka, cheddara i twarogu. Przyzdobione ogórkiem. Świeże.
Wspaniale sprawdzą się też w roli zakąski prze każdej innej okazji.




Wytrawne tartaletki z nadzieniem szpinakowo-jajeczno-serowym
Ciasto:
1 jajko
90 g masła lub margaryny
190 g mąki
płaska łyżeczka soli
2-3 łyżki wody

Masło posiekaj nożem na mniejsze cząstki, połącz z mąką i jajkiem oraz wodą. Zagniataj dłonią aż do połączenia składników- ciasto powinno być jednolite i plastyczne. Owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 3-4 mm. Kubkiem lub szklanką wycinaj kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremki na tartaletkę (ja piekłam swoje w standardowej  formie do muffinek i zwykły kubek okazał się idealny).
Formę nasmaruj tłuszczem i wyklej ciastem tak, by każda tartaletka wystawała boczną krawędzią w górę na wysokość 1 cm.
Dno każdej tartaletki ponakłuwaj widelcem. Tartaletki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut (powinny być lekko złociste).




Farsz:
5 jajek
spory pęczek szpinaku (możesz też użyć mrożonego)
cebulka dymka
mała cebula
łyżka masła
3 ząbki czosnku
100 g sera cheddar, startego na grubych oczkach (lub innego żółtego sera)
100 g twarogu półtłustego
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka chrzanu
200 g gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz
plastry ogórka do dekoracji

Szpinak umyj, osusz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj na nim szpinak, przez kilka minut. Czosnek drobniutko posiekaj i dodaj do szpinaku. Dopraw całość gałką muszkatołową, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie ugotuj na twardo jajka. Wystudzone jaja obierz i poszatkuj drobno.
Posiekaj dymkę i cebulę.
Jajka i cebulę połącz ze szpinakiem, startym cheddarem i twarogiem. Rozgnieć wszystko widelcem, dodaj jogurt i chrzan; dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Pasta powinna być stosunkowo gęsta.

Wystudzone tartaletki napełnij farszem, aby tworzył on na nich zgrabne półkule.
Na każdej tartaletce ułóż przecięte i skręcone plasterki ogórka.
Serwuj dobrze schłodzone.
Nam najlepiej smakowały następnego dnia :)

I od razu robi się zieleniej:)



3 komentarze:

  1. wyglądają niezwykle apetycznie! zdjęcia również piękne! moje gratulacje!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje zapewne wyśmienicie!:)

    Ulala

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile tartaletek wyjdzie z podanych proporcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)