Jako
że mamy weekend i troszkę więcej czasu na przygotowanie śniadanka,
zachęcam Was do własnoręcznego przygotowania pysznej granoli (znanej też
jako CRUNCHY), czyli mieszanki prażonych płatków zbożowych, ziaren,
orzechów i bakalii.
Ja
należę do maniaków chrupania i wszelkie połączenia płatków i orzechów
są na szczycie mojej listy, jeśli chodzi o zdrowe i sycące śniadanie,
jednak znajdują one zastosowanie również jako przysłowiowa
''przegryzka'', czy też dodatek do lekkich deserów.
I choć namiętnie je kupuję, to dziś postanowiłam sama podjąć próbę i wyczarować własną chrupiącą kompozycję.
No
i ile głów tyle pomysłów; ja postawiłam na mix z orzechami pekan i
suszoną żurawiną, ale tak naprawdę to lista tego, czego do granoli
dodacie, zależy tylko od waszej wyobraźni i zasobów spiżarni.
Granola pekanowo-żurawinowa
300 g grubych płatków owsianych (jumbo oats)
100 g płatków jęczmiennych
100 g płatków żytnich
100 g ziaren słonecznika
220 g suszonej żurawiny
150 g orzechów pekan (połówki)
50 g całych migdałów
2 utarte na drobnych oczkach jabłka
75 g melasy
50 g miodu
szczypta soli
2 łyżki oliwy
2,5 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka imbiru lub przyprawy do piernika
Miód
i melasę rozpuszczamy (ja podgrzałam je w jednym rondelku), pozostałe
składniki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczony miód i melasę i
mieszamy wszystko aż nasze płatki zaczną sklejać się w większe
''grudki''. Całość wysypujemy na blachę i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 160-170 stopni przez około godzinę. W międzyczasie należy
zawartość blachy kilkakrotnie ponownie przemieszać, aby nasza granola
równomiernie się przypiekła, a nie przypaliła!
Wystudzoną granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Ja uwielbiam ją w połączeniu ze świeżymi owocami i jogurtem.....albo na sucho;)
Udanego weekendu!
Krecia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)