Dodatkowej energii do biegu dostarczyło mi popołudnie w towarzystwie bliskich sercu osób (w tym spacer- dziękuję, Kochani:* ), a także wysoko błonnikowa muffinka zjedzona jakieś 2 godziny prędzej.
Muffinki owsiane z rabarbarem
1 szklanka płatków owsianych- grubych (jumbo oats)
pół szklanki płatków owsianych- błyskawicznych
1 szklanka mąki orkiszowej
100g siekanych orzechów włoskich
4 łodygi rabarbaru
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki melasy
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, następnie suche dodajemy do mokrych i wszystko razem ponownie mieszamy.
Formę do muffinek wypełniamy papilotkami i napełniamy je naszą masą- ja z powyższej ilości otrzymałam 12 większych i 6 malutkich babeczek. Wierzch posypujemy delikatnie cynamonem i przyozdabiamy połówką orzecha włoskiego.
Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Te muffinki to moja propozycja do dwóch akcji:''rabarbarowej'' i ''gotowe do drogi''.
Solidna dawka węglowodanów nasyci Was na długo; to zdecydowanie lepsza niż fast food opcja na przekąskę w ciągu dnia lub szybkie śniadanko.
Ciepła muffinka z jogurtem lub szklanką mleka, pycha!
Krecia
Ależ fajne to pierwsze zdjęcie- babeczka i tyyle stokrotek:)
OdpowiedzUsuń