sobota, 19 maja 2012

Naleśniki otrębowo-orkiszowe z twarożkiem i owocami jagodowym

Środek tygodnia bywa męczący (syndrom środy? niby już 3 dni za nami, ale jeszcze ciągle 2 do weekendu; też tak macie?) i niekoniecznie zawsze mam natchnienie na wymyślne gotowanie.
Gdy do tego kiszki marsza grają, a za oknem znów szaro (tak, niestety w UK znów słońca jak na lekarstwo), to marzy mi się wehikuł czasu i mały skok do dzieciństwa, gdy powrót ze szkoły niejednokrotnie wieńczyła porcja pysznych naleśników z twarogiem i rodzynkami serwowanych przez moją Mamę.

Mamy nie ma w pobliżu, ale jest mąka, jajka, twarożek (tutejszy quark) oraz maliny i borówki amerykańskie (a także głodny M.), trzeba więc sobie radzić samemu;)


Naleśniki otrębowo-orkiszowe z twarożkiem i owocami jagodowymi
3 jajka
500 ml mleka
1 szklanka otrębów pszennych
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
oliwa z oliwek do smażenia (opcjonalnie)

Jajka łączymy z mlekiem (ubijaczką lub mikserem), dodajemy mąkę, otręby i sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na rozgrzaną patelnię (jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami  dobrej jakości teflonowej lub ceramicznej patelni, to smażenie nie wymaga dodatku tłuszczu) wylewamy po chochli naszego ciasta i pozwalamy mu równomiernie pokryć powierzchnię patelni. Gdy spód się zetnie, przerzucamy naleśnika na drugą stronę  (w powietrzu  lub przy pomocy łopatki) i smażymy na złoty kolor.
Naleśniki smarujemy kremowym twarożkiem (u mnie z dodatkiem cukru wanilinowego, ale jeśli macie w zasobach, to polecam dodatek prawdziwej wanilii), na którym układamy świeże maliny i borówki amerykańskie (lub truskaweczki). Składamy w trójkąty (na pół i jeszcze raz na pół:)

Życzę smacznego, buziaki dla Mamy!
Krecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)