poniedziałek, 21 maja 2012

Pietruszkowy krem z jabłkiem

Zupy to cudowny wynalazek ludzkości:) To prawdziwe pole do popisu, tyle smaków i barw. Są pożywne, zdrowe, znakomicie rozgrzewają, mogą stanowić alternatywę dla ciężkiego obiadu , myślę że są też sprzymierzeńcem dbających o linię;)
Ja jestem fanką zarówno tych tradycyjnych, polskich, z ''okrasą'' (choć te przed sezonem plażowym to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie), jak i tych czysto warzywnych, kremowych.
I  taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Zupę podano!

Pietruszkowy krem z jabłkiem
5 dużych pietruszek (korzeniowych)
2 średnie cebule
1 kwaśne jabłko
2 łyżki oliwy
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
natka pietruszki
odrobina zagęszczonego niesłodzonego mleka lub śmietany

Pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej nasze warzywa aż ich krawędzie nabiorą brązowych odcieni. Następnie zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. Jabłko obieramy, kroimy i dodajemy do reszty składników. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu (opcjonalnie). Przed podaniem dodajemy drobno posiekaną natkę. Przyozdabiamy zielonymi listkami i kleksem z zagęszczonego mleka.







Krecia

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kremowe zupy ... a jabłko z pietruszką w takiej formie brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)