Dzisiaj
troszkę słodyczy, i od razu uprzedzam, że ze zdrowiem i lekką dietą nie
będzie to miało wiele wspólnego, ale co tam! Przecież od czasu do czasu
można sobie troszkę pofolgować, dlatego wszystkim łasuchom i miłośnikom
smaków słodko-kwaśnych proponuję torcik:) A że rabarbar ma teraz swoje 5
minut......:)
Tort czekoladowo-rabarbarowo-śmietanowy
Najpierw biszkopt:
5 dużych jaj
5 łyżek cukru-pudru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki mąki pszennej
Białka
ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym
żółtku cały czas ubijając. Gdy masa jest już bardzo puszysta dodajemy
przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy masę drewnianą łyżką aż do
połączenia składników, uważając przy tym, by nie straciła ona swej
objętości.
Całość
przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy około 40 minut w
piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gotowy biszkopt powinien odstawać od
brzegów foremki. Możemy też drewnianym patyczkiem sprawdzić czy
biszkopt jest w środku suchy- jeśli tak, to wyłączamy piekarnik,
uchylamy drzwiczki i pozwalamy naszemu ciastu w nim ostygnąć.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części.
Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy:
150 ml wody
sok z połowy cytryny
kieliszek cherry lub wódki (opcjonalnie)
I na krem:
500 ml śmietany kremówki
łyżeczka żelatyny
5 łodyg rabarbarau
100 g cukru pudru
łyżka oliwy
łyżka ciemnego kakao
Do dekoracji:
Kawałek gorzkiej czekolady
Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej rabarbar- powinien się
rozpaść i docelowo osiągnąć konsystencję gęstego musu. Można dodać
odrobinę cukru. Rabarbarowy mus studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Część odkładamy do małej miseczki- będzie nam potrzebna do dekoracji.
Pozostałą śmietanę mieszamy z zimnym musem rabarbarowym i żelatyną.
Nasączamy
biszkoptowy blat, a następnie smarujemy go naszym kremem rabarbarowo-
śmietanowym. Na wierzch kremu przesiewamy kakao- tak, aby utworzyło
równomierną czekoladową warstewkę. Nakładamy drugi i trzeci blat
powtarzając wszystkie czynności.
Brzegi
i wierzch tortu dekorujemy białym kremem, obsypujemy wiórkami z
gorzkiej czekolady (czekoladę ucieramy wcześniej na dużych oczkach),
górę ponownie oprószamy przesianym kakao.
Tort dobrze jest przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Krecia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)