sobota, 21 lipca 2012

Tureckie kofte z pomidorową salsą

Kofte, czyli kotleciki z mięsa mielonego, pieczone w piekarniku, chrupiące i pikantne. Uzależniający smak.
M. był zachwycony. Do tego salsa ze świeżych pomidorów, kuskus i sałata z sosem miętowym.
Sobotni obiad podano!

Kofte
300 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry
jajko
pieprz cayenne
sól
ok. pół szkalnki kaszy manny
łyżeczka kminu rzymskiego ( ang. cumin)

Cebulę i kolendrę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy mięso i jajko, kmin rzymski, doprawiamy pieprzem i solą. Dosypujemy kaszy manny i wyrabiamy . Lepimy małe pulpeciki wielkości około 3-4 cm.
Pulpeciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut. Po około 25 minutach odwracamy kotleciki na drugą strone i dalej dopiekamy.

Salsa pomidorowa
2 dojrzałe pomidory
pół cebuli
kilka gałązek kolendry
10 zielonych oliwek
2 małe ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
pieprz i sól

Cebulę, kolendrę, oliwki i czosnek drobno siekamy, pomidory kroimy w kosteczkę o boku ok. 5 mm. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sok z cytryny i oliwę, doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z kotlecikami.

Salsa stanowi także wspaniały dodatek do pieczywa, wędlin czy chipsów typu nachos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)