Na pocieszenie i niejako w ramach nagrody za dotychczasową wytrwałość postanowiłam wyprodukować zdrową nutellę, prawie.... Tak, wiem, ''prawie'' robi różnicę, w tym przypadku jednak efekt końcowy przerósł moje oczekiwania i z czystym sumieniem zanurzyłam swoje zęby w pysznej kanapce z domową nutellą. Zdrowie, energia i uciecha dla podniebienia zamknięte w słoiczku:)
Domowa nutella
220 g odsączonej cieciorki z puszki3 łyżki pasty sezamowej tahini
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka masła orzechowego bez dodatku soli i cukru
ok 100 ml wody
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą, gładką masę. Przekadamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Opcja śniadaniowa: maślany rogal z nutellą; opcja awaryjna: łyżeczką ze słoika;) Każdemu może się zdarzyć chwila słabości.....
czekolada zamknięta w słoiku moim zdaniem już zapisała się w historii na dobre ;)
OdpowiedzUsuńcieciorka czekoladowa zamiast prawdziwej nutelli.. jestem za!
OdpowiedzUsuńhmmm... zrobię coś w tym stylu, jestem bardzo ciekawa
OdpowiedzUsuń