Biorąc pod uwagę okololiczność weekendu, zapewniam Was, że jest to zestaw doskonały:)
Przepis Doroty, nieco zmodyfikowany;)
Drożdżówki pomarańczowe z nadzieniem serowym
4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki jogurtu
5 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
4 żółtka
2,5 łyżeczki suchych drożdży
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
szczypta soli
Wszystkie składniki oprócz masła umieścic z misce i zagniesć, jako ostatni dodać tłuszcz. Zagniatać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Uformować kulę, nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie serowe
450 g twarogu półtłustego
Sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki miodu
1 żółtko
łyżka miękkiego masła
2 garście rodzynek
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, następnie połączyć z pozostałymi skladnikami, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części.
Każdą rozwałkować na prostokat o wymiarach ok. 12 x 25 cm i grubości ok.7 mm.
Równolegle do dłuższego boku, w odległości ok. 3 cm od krawędzi, nałożyć ok. 2-3 cm pasek nadzienia. Drugą część prostokąta ponacinać poprzecznie tworząć ok. 1,5 cm paski.
Nieposmarowaną nadzieniem krawędź ciasta zagiać, by lekko przykryła nadzienie i nakryć paskami ciasta z drugiej strony- możecie nałożyć je prosto lub skrzyżować.
Z powstałego w ten sposób rulonu odcinać fragmenty ciasta, co drugi pasek, tworząc małe bułeczki.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3 cm odstępy. Bułeczki jeszcze urosną!
Ponownie pozostawić je do napuszenia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować jajkiem rozmąconym z kilkoma łyżkami mleka.
Piec przez ok. 25-30 minut.
Przestudzić na kratce kuchennej i polukrować.
Udanej niedzieli!
Cudeńka :) Ten lukier... mniam
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! A może się wymienimy? U mnie brioszki z nadzieniem pomarańczowym;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Widziałam te cudeńka:) Taka wymiana brzmi bardzo smakowicie!
UsuńWyglądają bardzo apetycznie.Ammm...:)
OdpowiedzUsuńUlala
Polecam spróbować na własnej skórze:)
Usuń