Słodycz gruszki, lekko grzybowy posmak gorgonzoli, chrupkość orzechów- a to wszystko z winem w tle.
Zestaw idealny.
Risotto z gruszką i gorgonzolą
300 g ryżu do risotto (arborio; ja użyłam zwykłego)
2-3 łyżki oliwy
1 duża czerwona cebula
5 małych gruszek
250 ml białego wytrawnego wina
700 ml bulionu
100 g gorgonzoli
120 g orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
biały pieprz
listki bazylii do dekoracji
Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Jedną połówkę odłożyć, pozostałe pokroić w większą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę; orzechy posiekać, niezbyt drobno.
Na głębokiej patelni (typu wok) rozgrzać oliwę, następnie wsypać ryż i lekko go podprażyć, cały czas mieszając. Dodać cebulę, przemieszać, podsmażać jeszcze chwilę. Dolać wino. Gdy ciecz się wchłonie dolać 1/4 część bulionu. Dodać gruszki. Stopniowo dolewać bulion, za każdym razem czekając aż ryż go wchłonie.
Wsypać orzechy, po czym dodać ser; mieszając czekać, aż ser się rozpuści i uczyni danie kremowym. Całość doprawić pieprzem.
W międzyczasie odłożoną wcześniej połowę gruszki pokroić wzdłuż na kilka plasterków. Na osobnej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zrumienić plasterki gruszek z obydwu stron.
Risotto podawać udekorowane plasterkami gruszki, połówkami orzechów włoskich i kilkoma listkami bazylii. Wspaniale smakuje z lampką białego wina.
Smacznego!
Zgadzam się, że to zestaw idealny:-), a przy tym nietuzinkowy. Pycha!
OdpowiedzUsuń