Dziś zapraszam na ziemniaczana sałatkę.
Bazę stanowią młode ziemniaki, upieczone z odrobiną oliwy i tymianku.
Do tego jajko, dymka i rzodkiewki, i pożywny lunch, czy dodatek to weekendowego grilla gotowy:)
A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy!
Wiosenna sałatka ziemniaczana
(proporcje na dużą miskę)
800 g młodych ziemniaków
2-3 łyżki oliwy
7-8 jajek
300 g rzodkiewek
pęczek dymki
4 łyżki oliwy extra virgin
sok z cytryny
listki świeżego tymianku
2 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
Ziemniaki oczyść, ułóż na blasze, skrop oliwą i posyp suszonym tymiankiem. Przemieszaj całosć aby ziemniaki równomiernie pokryły się ziołami i oliwą. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez około 30 minut- ziemniaki powinny być miękkie w środku i lekko rumiane i chrupiące z zewnatrz.
Upieczone ziemniaki odstaw do wystudzenia. Możesz je potem pokroić w ćwiartki, połówki lub grubsze talarki.
Jajka ugotuj na trwardo i pokrój każde na 8 części.
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki lub drobniej, w zależności od ich wielkości. Dymkę posiekaj.
Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj oliwę extra virgin i sok z cytryny. Dopraw calość pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce.
Smacznego!
Mmmm :) Fajny sposób, żebym wreszcie przekonała się do ziemniaków! Wygląda bardzo zachęcająco. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Cieszę się, że pomysł przypadł Ci do gustu:) Pozdrawiam!
UsuńRzeczywiście do grilla jak znalazł - smaczny dodatek do mięska :)
OdpowiedzUsuńwww.katarzynagotuje.blogspot.com - zapraszam :)
PomysL na sałatkę zrodził się właśnie przy okazji grillowania:)
UsuńBardzo lubię takie sałatki z ziemniakami!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html
Dziękuję za zaproszenie:)
Usuń