niedziela, 6 października 2013
Jesienne ciasto miodowe z powidłami i bananem
Gdy tylko ujrzałam przepis na to ciasto, wiedziałam, że to jest to, co zaspokoi mój smak na jesień:)
Korzenne, lekko wilgotne, trochę piernikowe.
Kolejny doskonały przepis Liski.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
W sam raz do kubka gorącej herbaty po niedzielnym szuraniu butów wśród złotych liści.
Jeśli, tak jak ja, lubicie korzenne smaki, nie będziecie rozczarowani. Szczerze polecam!
Ciasto miodowe z bananem i powidłami
80 g masła
3 czubate łyżki miodu
1/2 dojrzałego banana, rozgniecionego widelcem
260 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 duże jajka
100 g drobnego cukru
3 czubate łyżki gęstego greckiego jogurtu
Dotatkowo:
5 łyżeczek domowych, gęstych powideł bez cukru
Masło rozpuść w rondelku, wmieszaj miód, po czym dodaj rozgniecionego banana.
Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika.
Jajka ubij z cukrem na puszysty krem.
Stopniowo dodawaj masę maślano-miodowo-bananową do jajek, nie przerywając ubijania.
Następnie partiami wsypuj suche skladniki, na końcu dodaj jogurt. Miksuj tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26 cm (lub keksówkę) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przełóż ciasto do blachy. Na wierzch wyłóż powidła i nieregularnymi ruchami wmieszaj je nożem w ciasto.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 50 minut (sprawdź patyczkiem- po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ciasto pozostaw w formie do wystudzenia.
Udanej niedzieli!
Wspaniałe ciasto, ja ponieważ nie mam domowych powideł, dałem taki produkt z Pińczowa fantazja śliwkowa. Jest to produkt, bez dodatków konserwantów, ale z dodatkiem kakao i wanilii, co daje mu bardzo ciekawy smak. Ciasto wyszło bardzo dobre, wszyscy byli zachwyceni. Będę musiał robić je często. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń