Pesto brokulowe.
Tyle już razy na naszym stole, a nigdy tutaj. Zupełnie nie wiem dlaczego.
Proste i pyszne.
Do makaronu lub chleba. Pełna dowolność,
I robi się ekspresowo.
Pesto brokułowe
1 brokuł, ok. 400-450 g
100 g łuskanych pestek dyni
2 duże ząbki czosnku
100 g twardego sera długodojrzewającego, np. parmezanu
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek extra virgin (kilka łyżek, wedle uznania)
Brokuła ugotuj do miękkości, odcedź i podziel na mniejsze cząstki.
Pestki dyni upraż na suchej patelni; lekko przestudź.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach.
Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Brokuła, pestki dyniowe i czosnek umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na jednolitą masę; dolej oliwy wedle potrzeby. Dodaj ser, wymieszaj całość łyżką i dopraw pieprzem i solą.
Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem lub z pieczywem. Przed podaniem skrop całość oliwą.
Życzę smacznego! :)
Pychota :) domowej roboty są najpyszniejsze
OdpowiedzUsuńZgadzam się w zupełności, i wiadomo ile czego w środku;)
UsuńPest! To jest to. am..
OdpowiedzUsuńUlala
Co racja, to racja:)
UsuńPiękne i zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńDla mnie do zrobienia,bo z brokułów pesto jeszcze nie robiłam.
Amber, cieszę się, że chcesz spróbować! Mam nadzieje, że przypadnie Ci do gustu:)
Usuń