sobota, 10 maja 2014

Wiosenna tarta szparagowa na kruchym spodzie

Wiosna pełną parą.
Kwieciem obsypane drzewa i kwiaty. Pięknie.
Pachnie skoszona przed chwilą trawa.
Pola rzepaku złocą się w słońcu.
Wyścig co rano: kto pierwszy zafunduje mi pobudkę: Mały Człowiek czy świt za oknem? Rożnie to bywa....
Dzień coraz dłuższy, a każdy pędzi jak oszalały. Nie wierzę, że aż miesiąc mnie tu nie było.
Na szczęście szparagów nie przeoczyłam. Bo w końcu czeka się na nie cały rok.




Tarta szparagowa na kruchym spodzie
Ciasto:
85 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
2 pęczki zielonych szparagów
250 g sera ricotta
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki startego parmezanu 


Masło posiekaj w drobną kostkę, dodaj mąkę, jajko wodę oraz sól i zagnieć ciasto- powinno być gładkie i lśniące. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut.

W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj je, odłam zdrewniałe końcówki i ponownie zwiąż w pęczki. W wysokim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody włóż pęczki szparagów, główkami do góry, tak aby główki wystawały kilka centymetrów ponad wodą. Gotuj je przez około 6 minut- powinny być lekko miękkie, ale wciąż chrupiące.




Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyklej nim formę do tarty (ja użyłam tortownicy 28 cm). Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i przykryj papierem do pieczenia, na który następnie wysyp ziarna fasoli (lub kulki do pieczenia), aby obciążyć spód (dzięki temu będzie równy i nie urośnie). Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.

Jajka rozkłóć widelcem, dodaj ricottę, jogurt lub śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy i wymieszaj wszystko na gładką masę (ja mieszałam rózgą kuchenną).

Na podpieczony spód wylej masę serowo-jajeczną, a następnie ułóż w niej szparagi , jeden za drugim w kształt ''ślimaka'', zaczynając od zewnętrznych krawędzi tarty, a kończąc w środku (możesz też ułożyć je równolegle, jeden obok drugiego). Na wierzchu rozłóż starty parmezan.

Całość piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)