Kurczak smażony z orzechami nerkowca
1 duży filet z kurczaka1 cebula
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
pieprz cayenne
150 g orzechów nerkowca
Dodatkowo:
makaron ryżowy
4 marchewki
pół limonki
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy extra virgin
pół łyżeczki octu balsamicznego
Sos sojowy łączymy z miodem i marynujemy w nim umytego i pokrojonego w paski kurczaka (około 10 minut).
Siekamy cebulę, obieramy i gnieciemy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zamarynowane mięso oraz orzechy, po chwili także czosnek i cebulę. Smażymy przez około 7 minut, często mieszając, uważając przy tym by miód nie zaczął się przypalać. Doprawiamy pieprzem.
Tak przygotowanego kurczaka podałam z ryżowym makaronem i surówką z marchwii (miód, ocet i oliwę łączymy ze sobą, po czym dodajemy do utartej na grubych oczkach marchwi) skropioną sokiem z limonki.
Smacznego!
Dodałam do ulubionych
OdpowiedzUsuńZrobiłam to danie dokładnie w takiej formie jak w przepisie. Jestem niesamowicie zaskoczona. Pyszne, bardzo proste, orientalne. Połączenie smaków zdumiewa. Już sama marchewka z limonką, miodem i octem balsamicznym daje czadu :) Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) Marchewkowa surówka powstała pod wpływem chwili, czasem takie połączenia są najlepsze:)
Usuń