niedziela, 15 lipca 2012

Powiew Wschodu: kurczak z orzechami nerkowca

Kolejna leniwa niedziela....Czas upływający nie wiadomo kiedy, i tylko burczenie w brzuchu uświadomiło mi że pora obiadu już właściwie minęła. Zainspirowana tym przepisem postanowiłam wyczarować niedzielny posiłek w 20 minut. Kierunek: Chiny.

Kurczak smażony z orzechami nerkowca
1 duży filet z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
pieprz cayenne
150 g orzechów nerkowca

Dodatkowo:
makaron ryżowy
4 marchewki
pół limonki
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy extra virgin
pół łyżeczki octu balsamicznego

Sos sojowy łączymy z miodem i marynujemy w nim umytego i pokrojonego w paski kurczaka (około 10 minut).
Siekamy cebulę, obieramy i gnieciemy czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zamarynowane mięso oraz orzechy, po chwili także czosnek i cebulę. Smażymy przez około 7 minut, często mieszając, uważając przy tym by miód nie zaczął się przypalać. Doprawiamy pieprzem.

Tak przygotowanego kurczaka podałam z ryżowym makaronem i surówką z marchwii (miód, ocet i oliwę łączymy ze sobą, po czym dodajemy do utartej na grubych oczkach marchwi) skropioną sokiem z limonki.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Zrobiłam to danie dokładnie w takiej formie jak w przepisie. Jestem niesamowicie zaskoczona. Pyszne, bardzo proste, orientalne. Połączenie smaków zdumiewa. Już sama marchewka z limonką, miodem i octem balsamicznym daje czadu :) Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:) Marchewkowa surówka powstała pod wpływem chwili, czasem takie połączenia są najlepsze:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)