niedziela, 9 września 2012

Grzanki ze świeżymi figami, kozim serem i tymiankiem

Niedzielne powolne śniadanie, słońce za oknem, cały dzień przed nami.
Uwielbiam takie momenty....
I kubek świeżo parzonej kawy z mlekiem. Fajnie żyć chwilą:)


Grzanki ze świeżymi figami, kozim serem i tymiankiem
bagietka lub inne ulubione pieczywo (u mnie chlebek żytni)
masło do posmarowania pieczywa
4 świeże figi
100 g miękkiego sera koziego
szczypta cynamonu
świeżo mielony czarny pieprz
świeże gałązki tymianku

Pieczywo kroimy na kawałki i każdy smarujemy z góry masłem. Figi kroimy na pół, a nastepnie każdą połówkę na 5-6 części (półksiężyce). Na każdą grzankę układamy cząstki fig, z wierzchu posypujemy szczyptą cynamonu, po czym dokładamy cząstki koziego sera. Całość posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami świeżego tymianku. Grzanki układamy na blasze i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut (brzegi chlebków powinny być chrupiące).



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)