niedziela, 21 października 2012

Włoskie tęsknoty i makaron z cukinią, czosnkiem, pomidorami i oliwkami

Powrót z Toskanii okazał się brutalnym zderzeniem z różnicą temperatur. Okupiłam go uporczywym przeziębieniem, które trwa i trwa, ewoluując przy tym i przemieszczając się do coraz to dalszych zakątków mojego układu oddechowego. W zasadzie jesienny sezon mogę teraz oficjalnie uznać za rozpoczęty;)

Mimo szarugi za oknem, myślami wciąż wodzę po cudownych, wąskich uliczkach skąpanej w popołudniowym słońcu Lukki, która oczarowała mnie swoim klimatem. Nie wiem, czy to kwestia wspaniale zachowanych  murów, które okalają Stare Miasto, czy  może mniejszej w stosunku do pobliskiej Pizy popularności wśród turystów, ale miałam wrażenie, że czas biegnie tam jakby wolniej. A może to po prostu urok starych kamienic i wszechobecny włoski duch nieśpiesznego biesiadowania.....












Makaron z cukinią, czosnkiem, pomidorami i oliwkami
250 g makaronu (u mnie wstążki)
2 małe cukinie
80 g oliwek (dałam zielone)
4 duże ząbki czosnku
łyżka oliwy
puszka siekanych pomidorów
odrobina oregano
listki świeżej bazylii
świeżo mielony czarny pieprz
sól


Zagotowujemy wodę na makaron.
W tym czasie: cukinie kroimy na plasterki- ok. 5mm; czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki, oliwki lekko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią plasterki cukinii. Gdy lekko zmiękną, dodajemy czosnek; smażymy, często mieszając. Po kilku minutach dodajemy oliwki i pomidory. Gdy pomidory lekko odparują, doprawiamy całość oregano, pieprzem i solą oraz kilkoma posiekanymi listkami bazylii.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, dekorujemy bazylią.
Całość można też skropić oliwą z oliwek.
Wspaniały smak prostoty, smacznego!


6 komentarzy:

  1. Taaa, mi od kwietnia tęsknota za Cortoną nie mija:) Łączę się we wspomnieniach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś jednak jest w tych włoskich miasteczkach...:)No i smakach:)

      Usuń
  2. A ten tost z pomidorami? Co to bylo i jak smakowalo?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bruschetta:) Smakowała wyśmienicie, jej siła tkwi w prostocie i świeżych produktach.

      Usuń
  3. Zrobilam makaron wg przepisu, wlasnie go wcinam. Pyszota! przepis tak banalny a efekt powalajacy;) dzieki za nowa pozycje w menu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron przepyszny, prosty i szybki, dzięki za pomysł na nowe danie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)