sobota, 17 listopada 2012

Grzanki z rukolą, grillowanym serem paneer i chutneyem gruszkowo-cebulowym

Ciągle na coś czekam.
Odliczam dni...
Planuję.....
Czasem wolałabym być teraz, niż za parę dni, tygodni, miesiąc...Ale jeśli nie zaplanuję ''za tydzień'' to czy będzie ono takie, jak bym chciała?
Na ile włada mną przypadek, a na ile plan?
Co bardziej cieszy: zbieg okoliczności (czy szczęśliwy???) czy zrealizowany pomysł?
Odwieczny problem: być tu i teraz.
Na szczęście w kuchni jestem:)

Dzień dobry! Udanej soboty, teraz!:)



Grzanki z rukolą, grillowanym serem paneer i chutneyem gruszkowo-cebulowym

Pół bagietki (10 plasterków)
200 g sera paneer, pokrojonego w plastry grubości 5 mm
50 g rukoli
duża dojrzała gruszka, obrana i pokrojona
czerwona cebula, pokrojona w piórka
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki miodu
łyżka oliwy
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki czerwonego wina
pieprz i sól
masło

Bagietkę pokroić w poprzeczne plastry grubości 1 cm, posmarować masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć plastry sera, z każdej strony po ok.1-1,5 minuty, aż będzie złocisty (ser paneer się nie topi).
Ser odłożyć, na patelnię wrzucić kawałki gruszki, dodać cukier, cebulę, ocet, miód i wino. Dusić na średnim ogniu aż gruszki całkiem zmiękną, doprawić pieprzem i solą.
Na każdy kawałek bagietki położyć listki rukoli, plaster sera i łyżeczkę sosu gruszkowo-cebulowego.
Podawać od razu.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)