Guacamole, czyli pasta z awokado. Soczyście zielony i kremowy dip.
Wspaniały do grzanek, krakersów, chipsów, lub jako smarowidło do kanapek - jak kto lubi:)
U nas w wersji śniadaniowej, z podpiekanymi kawałkami bagietki.
Przepis pochodzi z książki ''Spice trip. The simple way to make food exciting." autorstwa S. Parle i E. Grazette.
Guacamole
ćwiartka czerwonej cebuli lub 2 gałązki szczypiorku, drobno posiekane
ząbek czosnku , drobno posiekany (pół ząbka w oryginale)
2 papryczki chilli (dałam jedną), drobniutko posiekane
miąższ z 3 owoców awokado
sok wyciśnięty z jednej limonki
sól
garść listków kolendry (pominęłam)
Cebulę, czosnek oraz chilli drobno posiekać (można też użyć blendera lub moździerza)- powinny lekko puścić sok. Dodać rozdrobniony miaższ awokado. Wyciskąc sok z limonki i skropić nim całość. Dodać posiekana kolendrę, wymieszać, doprawić solą.
Najlepiej serwować od razu po przyrządzeniu. W przeciwnym razie szczelnie owinąć naczynie z guacamole folią (by pasta nie ściemniała) i przechowywać w lodówce.
Uwielbiam..
OdpowiedzUsuńjeśli dodamy pestkę z awokado na środek to guacamole nie powinno ściemnieć :)a przy okazji mamy jakąś dekorację - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo prawda to prawda:)
Usuń