sobota, 16 marca 2013

Ciabatta Classica

Pozostając we włoskich klimatach, postanowiłam przygotować ciabattę.
Te płaskie, podłużne chlebki, lub ,jak kto woli, bułki, to bardzo proste w przygotowaniu pieczywo.
Jedyne, o czym należy pamiętać przygotowując ciabattę, to aby zarobić zaczyn w wieczór poprzedzający pieczenie. A potem to już tylko zagniatać i czekać- ciabatty będą jak znalazł do kanapek na weekendowe śniadanie.
Ja przygotowałam wersje klasyczną, a więc bez żadnych dodatków, z powodzeniem jednak można wzbogacić ciasto o oliwki, świeże zioła czy też suszone pomidory.

Przepis pochodzi z książki Gino D'acampo ''Italian home baking''.



Ciabatta Classica

Starter (biga)
350 g mąki pszennej chlebowej (ja użyłam mąki pszennej z domieszką ziaren)
180 ml ciepłej wody
5 g świeżych drożdży

Przygotuj starter wieczorem. Do miski wsyp mąkę, wkrusz do niej drożdże i dodaj wodę. Zagniataj ciasto ręką przez około 5 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do uprzednio naoliwionej miski. Nakryj miskę folia i odstaw na noc do wyrastania.

Ciasto chlebowe:
450 g mąki pszennej chlebowej (plus dodatkowo do podsypywania)
10 g świeżych drożdży
340 ml ciepłej wody
50 ml oliwy extra virgin
1 łyżeczka soli




Do dużej miski wsyp makę, dodaj pokruszone drożdże, cały starter, wodę i oliwę oraz sól. Zagnieć lekko, a gdy składniki się połączą przenieś ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj, ok. 8 minut,  aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli będzie zbyt klejące, podsyp je lekko mąką.
Ponownie uformuj kulę i przenieś je do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrastania na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przenieś na orószoną mąką stolnicę i lekko spłaszcz ręką. Podziel je na 4-5 podłużnych części. Każdą z nich lekko rozciągnij i końce ciasta zawiń na wierzch, lekko przycisnij, aby ciasto się skleiło. W ten sposób uformuj z każdej części podłużny bochenek (ok 15-20 x 7-10 cm).
Przenieś bochenki na blat wyłożony ściereczką kuchenną oprószoną mąką i ułóż je łączeniem ciasta ku górze, zostawiając odstępy między nimi. Nakryj chlebki drugą ściereczką i zostaw do wyrastania na ok. 40 minut.

Blachę do pieczenia natłuść i obsyp maką. Przetransportuj wyrośnięte chlebki na blachę, układająj je złączeniem ciasta do dołu.
Ciabatty wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na którego dnie umiesć jednocześnie żaroodporne naczynie z wodą.
Piecz chlebki przez 20 minut, aż będą złociste. Wystudź na kratce kuchennej lub serwuj ciepłe.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)