sobota, 23 marca 2013

Rustykalny chleb z oliwkami - filone rustico con olive

Jeśli jesteście fanami miękkiego pieczywa ze śródziemnomorskimi dodatkami typu suszone pomidory, zioła, czy rzeczone w tytule oliwki, to ten chlebek jest w sam raz dla Was:)
Prosty w wykonaniu, doskonały na weekendowe wspólne śniadania.

Ta propozycja to kolejny przepis z ksiązki ''Italian home baking'' Gino D'acmpo (wcześniejszą znajdziecie tutaj), która - muszę przyznać- bardzo przypadła mi do gustu :)
Na myśl o włoskich klimatach i smakach człowiekowi od razu robi się przyjemniej na duszy :)




Rustykalny chleb z oliwkami
225 g pszennej mąki chlebowej
100 g pszennej mąki razowej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
210 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extra virgin (plus odrobina do posmarowania)
140 g oliwek (pół na pół: czarnych i zielonych; ja dałam tylko zielone)

Wnętrze miski nasmaruj oliwą.
Do osobnej miski wsyp obie mąki, drożdże, sól i pieprz; w środku zrób wgłębienie, a w jego środek wlej ciepłą wodę oraz oliwę. Wymieszaj wszystko widelcem, aby składniki się połączyły. Oprósz stolnicę mąką i przenieś na nią ciasto. Zagniataj je przez 10 minut, ąż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i włóż do naoliwionej miski. Nakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. godzinę.




Wyrośnięte ciasto ponownie przenieś na oprószoną mąką stolnicę. Złoż je kilka razy w celu odgazownia. Następnie rozpłaszcz je i posyp oliwkami. Złóż ciasto ponownie kilka razy, następnie zagniataj przez 2 minuty. Odłóż na 5 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym uformuj z niego bochenek i przenieś go na naoliwioną blachę. Ostrym nożem natnij chleb w kilku miejscach i przy pomocy pędzla, lekko nasmaruj go z wierzchu oliwą. Nakryj bochenek folia spożywczą i ponownie zostaw do wyrastania na 40 minut.
Przed pieczeniem ponownie leciutko nasmaruj go oliwą. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 30 minut. Upieczony bochenek przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, wyobrażam sobie jaki jest pyszny! Zabieram przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, myślę, że się nie zawiedziesz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb z oliwkami musi być pyszny, na sam widok chce się jeść.:)


    Ulala

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny :) Bardzo odpowiadają mi takie dodatki w chlebie, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny i pachnący! Z dodatkiem dobrej oliwy będzie smakować wyśmienicie :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Super chlebek,lubię blogi z domowym pieczywem,mają taki swojski klimacik ,pozdrawiam serdecznie.....czasem zaglądnę ;)
    Wczoraj też robiłam chleb z oliwkami i przy okazji odnalazłam Twój blog...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)