poniedziałek, 25 marca 2013

Śródziemnomorska pasta z makreli

Ten poniedziałek jest inny.
Wyczekiwany od dawna.
Pogodny, choć przecież ponury.
Będę cierpliwie czekać, aż przywlecze za sobą wtorek.
A potem dzień tygodnia nie będzie mnie już interesował.
Porwie mnie wir świątecznych przygotowań i na chwilę zapomnę, czym jest czas.
Znów poczuję, jak pachnie DOM.


Śródziemnomorska pasta z makreli
200 g wędzonej makreli (po obraniu)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka łyżek naturalnego jogurtu lub majonezu
2 garście czarnych oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
kilka listków świeżej bazylii

Makrelę obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj przecier pomidorowy i jogurt/majonez -wymieszaj całość aż uzyskasz konsystencję dość gładkiej pasty. Oliwki pokrój w paseczki i połącz z rybą. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i posiekaną bazylią.






5 komentarzy:

  1. Dobrze miec na co czekac :)
    A pasta na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę tego nieograniczonego czasu dla domu:) pasta pobudza me kubki smakowe:) chętnie bym jej skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować makrelę w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam i wyszla pycha, dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)