Czuć jej świeży powiew, lekkość.
Ma się ochotę spakować wszystkie grube swetry na dno szafy, tam gdzie wzrok nie sięga.
Wszechogarniające potrzeba świeżości zdaje się przypierać na sile z każdą minutą.
Listki mięty lądują w wodzie z dodatkiem plastrków cytryny.
A cytryny kończą swój żywot w serniku:)
Sernik cytrynowy z wanilią
1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
40 g miękkiego masła
4 czubate łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
sok z 1,5 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
ziarenka z laski wanilii
2 łyżki syropu z agawy (można pominąć i dodaj więcej cukru)
Polewa:
25 g masła
sok z połowy cytryny
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
listki mięty (opcjonalnie)
Ser, masło, cukier puder i syrop z agawy umieść w pojemniku malaksera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Wbij jajka, dodaj sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksuj. Jako ostatnie dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj całość.
Masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszką manną tortownicy (piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm).
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. Na dno piekarnika wstaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
Piecz sernik przez około godzinę (jeśli góra zbyt szybko się przyrumieni, nakryj go z góry folią), następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki i pozwól tak ciastu ostygnąć.
Polewa:
Masło rozpuść i ostudź, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder; wymieszaj wszystko, aby nie było grudek. Wystudzony sernik udekoruj polewą, startą skórką cytrynową i listkami mięty.
Podawaj dobrze schłodzony.
Wygląda bardzo apetycznie, am..
OdpowiedzUsuńUlala
:) Zapewniam, że smakuje lepiej niż wygląda:)
UsuńWygląda smakowicie.A co powiecie aby do dekoracji dodać np.cytrynki z wanilią dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl pozdrawiam Monika:)
OdpowiedzUsuń