To danie powstało przez przypadek. Bo młode ziemniaki czekały cierpliwie w lodówce na swoją kolej. I por prosił, aby coś z nim zrobić. Cebula na wpół naga, a to nie przystoi.
Możecie użyć dowolnych warzyw, ja wybrałam te tradycyjne.
Proste i domowe danie, w sam raz na leniwe popołudnie. Jedyny trud to pokrojenie warzyw i przygotowanie beszamelu; poza tym robi się praktycznie samo:) Kto się skusi?
Warzywna zapiekanka pod pietruszkowym beszamelem
600 g młodych ziemniaków
3 spore marchewki
1 niewielki por
2 średnie różowe cebule
1,5 szklanki zielonego groszku (użyłam mrożonego)
oliwa do wysmarowania naczynia
łyżeczka soli
Sos:
50 g masła
500 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
duży pęczek świeżej natki pietruszki
pierz i sól do smaku
50 g startego sera cheddar- lub innego żółtego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
starty cheddar do posypania zapiekanki
łyżka tymianku
Ziemniaki i marchew umyj i oskrob/obierz. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i ugotuj na półtwardo. Nastepnie odcedź je i odstaw na kilka minut, aby lekko przestygły.
Cebulę pokrój w piórka a por, a następnie ziemniaki i marchew w plasterki grubości ok 8-10 mm.
Przygotuj żaroodporne naczynie i wysmaruj je wewnątrz oliwą.
Układaj warstwami: ziemniaki, część groszku, cebulę, marchew, ponownie zimniaki, na to por i ponownie groszek.
Przygotuj sos: w rondelku rozpuśc masło, dodaj 400 ml mleka, odrobinę soli i pieprzu i podgrzewaj całośc na małym ogniu. W pozostałej części mleka dokładnie rozmieszaj mąkę, aby nie było grudek. Do gorącego mleka stopniowo dodawaj mleko wymieszane z mąką, mieszając energicznie całość rózgą, co zapobiegnie powstawaniu grudek. Zestaw rondel z ognia i dodaj pokruszony ser oraz drobno posiekaną natkę. Dopraw sos pieprzem i solą.
Gotowym sosem zalej warzywa. Posyp calość startym serem i tymiankiem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)