Jest rabarbar, to musi być tarta:) Bo drożdżowe już było.
Szybkie i proste ciasto, które znakomicie sprawdzi się w leniwy, weekendowy dzień (lub noc;); wspaniale wpisuje się również w piknikowe menu.
Polecam na wszelkie majówkowe okazje:)
Orkiszowa tarta z rabarbarem
100 g masła
90 g drobnego cukru
120 g białej mąki orkiszowej
1 jajko
2-3 łyżki wody
5 łodyg rabarbaru
gruby cukier do posypania wierzchu (użyłam demerary)
cukier puder
Masło drobno posiekaj i zmieszaj z cukrem oraz mąką. Dodaj jajko i 1-2 łyżki wody i zagniataj tak długo, aż ciasto uzyska zwartą i plastyczną konsystencję (w razie potrzeby dodaj więcej wody); powinno być lśniące i jednolite.
Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 40 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 6 mm i wyklej nim spód oraz brzegi formy (użyłam kwadratowej formy o boku 20 cm). Na wierzchu ułóż obrane i przycięte na długość blaszki łodygi rabarbaru, jedna przy drugiej.
Z resztek ciasta uformuj wąskie paski i poukładaj je na wierzchu rabarbaru w formie skośnej kratki. Całość posyp grubym cukrem.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 40 minut.
Wierzch lekko przestudzonego ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Super wygląda. Tarta rabarbarowa spisuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Do niedzielnej kawy - rewelacja.
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńNa trawie zjadłabym przynajmniej kilka porcji.
Koniecznie z kawą.
Tak, kawa i tarta to duet nierozłączny:)
OdpowiedzUsuńPodwieczorek na trawie, zjadłabym niejeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńtaka blacha jest świetna!
OdpowiedzUsuńps: no i krata na cieście.. mniaaaammm mam słabość do kratek na cieście;)
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)
Dziękuję za miłe słowa:) Udział w akcji- czysta przyjemność:)
Usuń