Z dostatku bakłażanów, kupionych w atrakcyjnej cenie:)
Pod wpływem wieczornego słońca wpadającego przez okno.
I potwornej ochoty na coś pożywnego, po tygodniu jedzenia ''na szybko'' (co jednak nie znaczy ''śmieciowo" ;)
Sałatka z grillowanym bakłażanem i makrelą, na ciepło
(2 porcje; lub jedna na wielki głód;)
2-3 garście ulubionej mieszanki sałat
3 łyżki bobu (użyłam konserwowego)
1 bakłażan, pokrojony w ćwiartki, a następnie w plastry
80-100 g wędzonej makreli
garść listków świeżej kolendry
garść listków świeżej mięty
łyżeczka kolendry suszonej
łyżka oliwy do smażenia
2 łyżki oleju orzechowego (lub olivy extra virgin)
garść orzeszków piniowych
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Bakłażana pokrój na ćwiartki, lekko posól i odstaw na 20 minut. Ręcznikiem papierowym zbierz kropelki wody, po czym pokrój ćwiartki w plastry, a powstałe cząstki wymieszaj z oliwą i suszoną kolendrą. Grilluj bakłażana na patelni lub w piekarniku, aż będzie miękki i lekko złocisty.
Sałatę umyj i osusz.
Makrelę obierz, podziel na mniejsze cząstki i podsmaż na patelni, często mieszając.
Bób odsącz z zalewy i przepłukaj zimną wodą.
Miętę i kolendrę umyj i grubo posiekaj.
Na dużym talerzu rozłóż: sałatę, bakłażana, bób, makrelę, posiekane zioła. Całośc skrop olejem orzechowym, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz orzeszkami piniowymi.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Pyyyyszna sałatka!
OdpowiedzUsuńRyba i tyle zielonego to coś dla mnie.
Pozdrowienia.
Amber, cieszę się, że przypadła Ci do gustu :) Dzięki, że wpadłaś!
Usuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńmmm, pyszne połączenie :) uwielbiam potrawy z grilla, polecam http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/
OdpowiedzUsuńtak sobie ostatnio myślę o bakłażanie i co by tu zrobić z niego twa propozycja bardzo mnie kusi:)
OdpowiedzUsuń