Niedziela to w zasadzie jedyny dzień, w którym śniadanie do łóżka może mieć miejsce bytu......
Gdy M. smacznie spał, ja przygotowałam pastę z makreli.
Chleb upieczony chwię przed północą cierpliwie czekał na osobiste spotkanie z ostrzem noża.
Miękki w środku, z chrupiącą, lecz delikatną skórką. Idealny na rozpoczęcie dnia.
Tak niewiele trzeba, by uświetnić leniwy poranek:)
Chleb cypryjski- przepis z Pracowni Wypieków
500 g mąki pszennej (dałam 100 g mąki orkiszowej białej, 200 g pszennej pełnoziarnistej i 200 g pszennej wrocławskiej)
2 łyżeczki soli
60 ml oliwy
30 g świeżych drożdży
300 ml wody
200 g sera halloumi, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka suszonej mięty
Drożdże rozkrusz do dużej miski, dodaj sól, oliwę, mąkę, i powoli wlewając wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Mieszaj 3 minuty, następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut. Rozpłaszcz ciasto, rozsyp na nim kawałki sera i miętę i ponownie zagnieć całość, formując ciasto w kulę.
Przełóż je do naoliwionej miski i odstaw na godzinę do wyrastania.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i uderz kilka razy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ponownie uformuj ciasto w kulę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryj lnianą ściereczką i znów odstaw do wyrastania na kolejną godzinę.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Weź ostry nóż i natnij chleb, po czym wstaw go do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut. Wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w jego spód.
Upieczony bochenek przełóż na kratkę kuchenną. Krój po całkowitym wystudzeniu.
Pasta kanapkowa z makreli z jabłkiem
200 g wędzonej makreli, po obraniu
1 średnie jabłko
10 cm kawałek pora, biała część
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
świeżo mielony czarny pieprz
Makrelę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pora pokrój wzdłuż na 4 części, a następnie w poprzek w plasterki. Wszystko wymieszaj w misce, dodaj jogurt i czarny pieprz. Wymieszaj całość widelcem, w razie potrzeby dodaj więcej jogurtu- pasta powinna mieć konsystencję wygodną do smarowania.
Inne wariacje na temat pasty z makreli znajdziecie tutaj i tutaj.
Udanej niedzieli!
Makrela z jabłkiem, a to ciekawe połączenie! Chętnie skosztowałabym takiej pasty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPasta jest bardzo smaczna, musisz spróbować! Pozdrawiam:)
UsuńNie tylko pastę ale i zdjęcia zrobiła Pani pyszne! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńhttp://breakforcake.blogspot.com/
Bardzo dziękuję:)Pozdrawiam serdecznie!
UsuńZdecydowanie muszę to pokazać męziusiowi jakie śniadanko życzę sobie do łóżia ;)) Chleb wygląda rewelacyjnie. Notuję do wypróbowania :)) Ser halloumi można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuń