niedziela, 12 sierpnia 2012

Krem z kukurydzy i pora z winną nutą

W mojej lodówce od tygodnia spoczywały 2 kolby kukurydzy, piękne, żółciutkie. Postanowiłam więc zakończyć ich lodówkowy żywot i wymyśliłam zupę. Letni krem z winem w tle.

Krem z kukurydzy i pora z winną nutą
2 kolby kukurydzy (lub kukurydza z puszki)
1 dorodny por
pół słodkiego ziemniaka
szklanka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu warzywnego
pieprz i sól
łyżeczka kolendry
listki mięty
jogurt lub kwaśna śmietana (do podania)

Podgotowujemy kolby przez ok 15 min i oddzielamy ziarna (dużym nożem). Pora myjemy i siekamy, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę, pokrojonego pora, i ziemniaka zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion, gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym mielimy wszystko w blenderze. Doprawiamy kolendrą oraz pieprzem i solą, wedle potrzeby. Na końcu dodajemy drobno posiekane listki mięty.Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy udekorowane łyżką śmietany lub jogurtu.


2 komentarze:

  1. Wspaniały finał wymyśliłaś dla kukurydzy! Zupa wyśmienita!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ammm, gorąco polecam.

    Ulala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)