W mojej lodówce od tygodnia spoczywały 2 kolby kukurydzy, piękne, żółciutkie. Postanowiłam więc zakończyć ich lodówkowy żywot i wymyśliłam zupę. Letni krem z winem w tle.
Krem z kukurydzy i pora z winną nutą
2 kolby kukurydzy (lub kukurydza z puszki)
1 dorodny por
pół słodkiego ziemniaka
szklanka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu warzywnego
pieprz i sól
łyżeczka kolendry
listki mięty
jogurt lub kwaśna śmietana (do podania)
Podgotowujemy kolby przez ok 15 min i oddzielamy ziarna (dużym nożem). Pora myjemy i siekamy, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę, pokrojonego pora, i ziemniaka zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion, gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym mielimy wszystko w blenderze. Doprawiamy kolendrą oraz pieprzem i solą, wedle potrzeby. Na końcu dodajemy drobno posiekane listki mięty.Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy udekorowane łyżką śmietany lub jogurtu.
Wspaniały finał wymyśliłaś dla kukurydzy! Zupa wyśmienita!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ammm, gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńUlala