niedziela, 9 grudnia 2012

Marcepan

Marcepan nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.
W tym roku postanowiłam przygotować go samodzielnie. Przede wszystkim dlatego, że zamierzam wykorzystać go w innych świątecznych słodkościach, o czym już wkrótce.....


Marcepan
250g mielonych migdałów (blanszowanych)
250g cukru pudru
3 łyżki amaretto
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
1/3 szklanki wody


Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zagnieść. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, dodać nieco cukru pudru, jeśli zbyt sucha, dolać odrobinę amaretto.
Z masy uformować wałeczek, owinąć go folią i przechowywać w lodówce.

Ja użyłam masy marcepanowej do przełożenia piernika oraz jako nadzienia to trufli śliwkowych.
Po szczegóły zapraszam niebawem:)

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)