W tym roku postanowiłam przygotować go samodzielnie. Przede wszystkim dlatego, że zamierzam wykorzystać go w innych świątecznych słodkościach, o czym już wkrótce.....
Marcepan
250g mielonych migdałów (blanszowanych)
250g cukru pudru
3 łyżki amaretto
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
1/3 szklanki wody
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zagnieść. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, dodać nieco cukru pudru, jeśli zbyt sucha, dolać odrobinę amaretto.
Z masy uformować wałeczek, owinąć go folią i przechowywać w lodówce.
Ja użyłam masy marcepanowej do przełożenia piernika oraz jako nadzienia to trufli śliwkowych.
Po szczegóły zapraszam niebawem:)
Mmmm idealnie gładkie bloczki :)
OdpowiedzUsuńPiękny, aż chce się zjeść taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńale piekne ^^ dziekuje za przepis!!!
OdpowiedzUsuń