poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Chleb z Sycylii z kaszą manną i sezamem

Kto zagląda do mnie od czasu do czasu, ten pewnie zauważył, że moje serce i kubki smakowe zdecydowanie zadomowiły się we włoskich klimatach. Zgłębiając tajemnice wypieków rodem ze słonecznej Italii sięgnęłam po kolejny przepis G. D'acampo z książki '' Italian home baking"".
Chleb ten  zaciekawił mnie najpierw kształtem, choć przyznam, że to dodatek sezamu okazał się być finalnym kusicielem.
Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku, ciekawy w swej strukturze.
Chleb ''S''- co symbolizuje jego pochodzenie.

Sycylijski chleb z kaszą manną i sezamem
450 g kaszy manny
120 g pszennej mąki chlebowej (dałam razową, w oryginale biała)
2 łyżeczki soli
10 g suszonych drożdży
360 ml letniej wody
1 łyżka oliwy extra virgin (plus odrobina do posmarowania)
1 łyżka oleju sezamowego lub z orzechów włoskich
ziarna sezamu do posypania




Blachę do pieczenia oraz wnętrze miski nasmaruj oliwą.

Kaszę mannę, makę, sól oraz drożdże wsyp do osobnej miski i wymieszaj. Dodaj wodę, oliwę i olej sezamowy i zagnieć ciasto. Przełóż je następnie na lekko obsypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w natłuszczonej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uderz kilka razy, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagniataj je przez pół minuty, po czym uformuj wałek długości ok. 50 cm, który następnie zagnij w kształt litery S.
Przetransportuj uszykowany bochenek na naoliwioną blachę. Wierzch ciasta posmaruj lekko oliwą i nakryj całość folią spożywczą. Ponownie odstaw chleb do wyrastania w ciepłe miejsce na około 35 minut.

Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Wierzch bochenka posmaruj wodą i posyp sezamem, po czym wstaw chleb do piekarnika na ok. 40 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni.
Studź na kratce kuchennej.





12 komentarzy:

  1. Włoskie smaki bardzo mi bliskie.
    Ostatnio przyjechały do mnie smakołyki z Sardynii.
    A ten chlebek doskonały!
    Musi pysznie smakować.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście jest bardzo smaczny, szczególnie pierwszego dnia:) A smakołyki z połodnia muszą smakować wybornie! :)

      Usuń
    2. Z południa oczywiście :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda ten chleb z Sardynii i smak zapewne jest wyśmienity.

    Ulala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam i pozdrawiam:):*

      Usuń
    2. Bardzo apetycznie wygląda ten chleb z Sycylii i smak zapewne jest wyśmienity.

      Ulala

      Usuń
  4. Kreciu,
    poszukuję kontaktu do Ciebie.
    Jeżeli możesz, napisz na mój e-mail.
    Jest na blogu.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała takiego chlebka - najlepiej na Sycylii, na której jeszcze nie byłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jeszcze nie byłam, ale wierzę, że na Sycylii smakuje jeszcze lepiej:) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w moich skromnych progach:) Bardzo mi miło, że masz ochotę tu zaglądać :)Wpadaj jak najczęściej. I dziękuję za zaproszenie do siebie, skorzystam na pewno!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)