Chleb ten zaciekawił mnie najpierw kształtem, choć przyznam, że to dodatek sezamu okazał się być finalnym kusicielem.
Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku, ciekawy w swej strukturze.
Chleb ''S''- co symbolizuje jego pochodzenie.
Sycylijski chleb z kaszą manną i sezamem
450 g kaszy manny
120 g pszennej mąki chlebowej (dałam razową, w oryginale biała)
2 łyżeczki soli
10 g suszonych drożdży
360 ml letniej wody
1 łyżka oliwy extra virgin (plus odrobina do posmarowania)
1 łyżka oleju sezamowego lub z orzechów włoskich
ziarna sezamu do posypania
Blachę do pieczenia oraz wnętrze miski nasmaruj oliwą.
Kaszę mannę, makę, sól oraz drożdże wsyp do osobnej miski i wymieszaj. Dodaj wodę, oliwę i olej sezamowy i zagnieć ciasto. Przełóż je następnie na lekko obsypaną mąką stolnicę i zagniataj przez 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w natłuszczonej misce. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uderz kilka razy, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagniataj je przez pół minuty, po czym uformuj wałek długości ok. 50 cm, który następnie zagnij w kształt litery S.
Przetransportuj uszykowany bochenek na naoliwioną blachę. Wierzch ciasta posmaruj lekko oliwą i nakryj całość folią spożywczą. Ponownie odstaw chleb do wyrastania w ciepłe miejsce na około 35 minut.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Wierzch bochenka posmaruj wodą i posyp sezamem, po czym wstaw chleb do piekarnika na ok. 40 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni.
Studź na kratce kuchennej.
Włoskie smaki bardzo mi bliskie.
OdpowiedzUsuńOstatnio przyjechały do mnie smakołyki z Sardynii.
A ten chlebek doskonały!
Musi pysznie smakować.
Pozdrawiam Cię.
Dziękuję, rzeczywiście jest bardzo smaczny, szczególnie pierwszego dnia:) A smakołyki z połodnia muszą smakować wybornie! :)
UsuńZ południa oczywiście :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ten chleb z Sardynii i smak zapewne jest wyśmienity.
OdpowiedzUsuńUlala
Potwierdzam i pozdrawiam:):*
UsuńBardzo apetycznie wygląda ten chleb z Sycylii i smak zapewne jest wyśmienity.
UsuńUlala
Kreciu,
OdpowiedzUsuńposzukuję kontaktu do Ciebie.
Jeżeli możesz, napisz na mój e-mail.
Jest na blogu.
Pozdrowienia!
Chętnie bym spróbowała takiego chlebka - najlepiej na Sycylii, na której jeszcze nie byłam :)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie byłam, ale wierzę, że na Sycylii smakuje jeszcze lepiej:) Pozdrawiam!
Usuńwitaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńWitam w moich skromnych progach:) Bardzo mi miło, że masz ochotę tu zaglądać :)Wpadaj jak najczęściej. I dziękuję za zaproszenie do siebie, skorzystam na pewno!
Usuń