Dziś
propozycja lekka i wiosenna, a że sezon na szparagi się rozpoczął, to
aż żal byłoby nie wykorzystać tego delikatnego warzywa w naszym domowym
gotowaniu.
Przyznam,
że przez długi czas szparagi nie kojarzyły mi się z jakimś wybitnym
smakiem, teraz jednak, zachęcona mnogością przepisów z ich udziałem
pojawiających się na innych blogach, postanowiłam odkryć te cudeńka na
nowo i....nawet M. z zadowoleniem potwierdził, że było pysznie:)
Bezpośrednią inspiracją dla owego połączenia stał się wpis znaleziony tutaj.
Kremowa zupa szparagowa z drobiowymi pulpecikami
2 pęczki szparagów (u mnie zielone)
1 litr bulionu warzywnego
150 ml śmietany kremówki (u mnie w zastępstwie gęsty jogurt naturalny)
łyżka masła
sok z połowy cytryny
żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz i sól
łyżeczka cukru
natka pietruszki do dekoracji
I na pulpeciki
filet z piersi kurczaka
1 cebula
majeranek
sól i pieprz
otręby owsiane (użyłam zamiast bułki)
jajko
odrobina magi
kilka listków świeżego estragonu
oliwa do smażenia
Wszystkie
składniki na pulpeciki mielimy, przy pomocy robota kuchennego, na
jednolitą masę, tak aby nie kleiła się zanadto do rąk, w razie potrzeby
dosypujemy otrębów.
Lepimy
małe pulpeciki i obsmażamy je z dwóch stron, następnie przekładamy na
blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20
min.
Szparagi
dokładnie myjemy, odcinamy łebki i odłamujemy zdrewniałe końcówki.
Jeśli używacie białych szparagów to należy je wcześniej obrać.
Łebki
odkładamy, końcówki wyrzucamy, resztę kroimy na mniejsze kawałki,
zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru i gotujemy do
miękkości (ok 15 min).
Za pomocą robota kuchennego mielimy wszystko na gładką, kremową masę.
Do
zmielonych szparagów dodajemy nasz bulion, łebki szparagów, łyżkę
masła, sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i
solą, wedle potrzeby.
Żółtko dokładnie rozrabiamy z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i śmietaną (lub jogurtem).
Gdy
nasze łebki szparagowe są już miękkie (kilka minut od zagotowania)
zdejmujemy zupę z ognia i intensywnie mieszając, dodajemy rozrobione
żółtko z mąką i śmietaną. Zupa powinna stać się gęsta i kremowa.
Zupę serwujemy udekorowaną pulpecikami i natką pietruszki.
Smacznego!
Krecia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)