czwartek, 14 czerwca 2012

Faszerowane kabaczki

Gdy mijałam lokalny warzywniak, mój wzrok utkwił w skrzynce z kabaczkami i już wiedziałam, że im się nie oprę:). Czasem tak mam: najpierw kupuję, a potem dopiero myślę, co by tu z dokonanym zakupem uczynić.
I najlepiej aby owe ''czynienie'' nie trwało zbyt długo, szczególnie gdy kiszki w najlepsze marsza grają.
Po około 30 minutach po zmywaniu nie było śladu, a obiad siedział w piekarniku.
Szybko, lekko i jakże smacznie:

Faszerowane kabaczki
1 duży kabaczek ( ang. marrow)
350 g mielonej łopatki
2 pomarańczowe papryki
2 cebule
ok 300 g pieczarek
jajko
pieprz i sól
magi
bułka tarta
majeranek
odrobina oliwy
kilka plastrów żółtego sera (gouda)

Kabaczka przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki (jeśli pestki są malutkie i delikatne, można środki drobno posiekać i dodać do reszty warzyw, ja dodałam część)
Pieczarki drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Gdy odparuje z nich woda, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę i jeszcze chwile smażymy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Mięso mielone mieszamy z podsmażonymi warzywami, dodajemy jajko, majeranek, pieprz i sól, magi oraz bułkę tartą- nasz farsz powinien konsystencją przypominać mięso na klopsiki.
Kabaczki napełniamy farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Na każdej części kładziemy plaster żółtego sera, posypujemy majerankiem lub odrobiną papryki.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.
Podajemy z ulubionym ketchupem.
Pycha!




Krecia

1 komentarz:

  1. Też często mam tak, ze najpierw kupuję pod wpływem impulsu, a potem myślę co by tu przyrządzić. A faszerowane cukinie i kabaczki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)