Dobrze, by zachęcał już sam kolor. Często to właśnie kolor wpływa na moją decyzję co do doboru składników.
Tym razem padło na zieleń: brokuł i szparagi, biel: ser paneer, i brąz: makaron żytni razowy.
Makaron razowy w zielonym towarzystwie
300 g makaronu żytniego razowego (można zastąpić zwykłym)
pęczek zielonych szparagów
brokuł
2 ząbki czosnku
200 g sera paneer
200 g serka kremowego
80 g sera cheddar, utartego
pół kubka wody
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Zagotowujemy wodę na makaron.
W międzyczasie na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na którą rzucamy pokrojone szparagi i różyczki brokuła. Często mieszamy.
2 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki; dodajemy do warzyw, gdy te lekko zmiękną.
Makaron wsypujemy na wrzącą wodę.
Do warzyw dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer. Smażymy (mieszając co chwilę) aż ser nabierze złocistego koloru.
Kremowy serek rozrabiamy z około pół kubka wody i zalewamy tym nasze warzywa, dodajemy starty cheddar i gotujemy całość kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z makaronem.
Bon Appetit!
Krecia
Przepyszne.Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńammmm
OdpowiedzUsuń