sobota, 23 czerwca 2012

Ryż na mleku i truskawki

Truskawkowe szaleństwo trwa!
Stąd więc i kolejna moja propozycja deserowo- śniadaniowa- jak kto lubi!:)
Po angielsku pudding ryżowy, po polsku ryż na mleku. Sycące danie, może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jako, że za moim oknem znowu szaruga, zaserwowałam sobie wersję ciepłą.
Dla M., z nadzieją na słońce, czeka zaś zimny deserek:) Do wyboru, do koloru...

Pudding ryżowy z truskawkami
120 g ryżu krótkoziarnistego
350 ml mleka
2-3 łyżki syropu z agawy
200 g truskawek

Ryż zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu około 20-30 min, często mieszając (polecam sprawdzony garnek z nieprzywierającym dnem, mleko łatwo się przypala!) Gdy całość zgęstnieje i ryż będzie już miękki, dodajemy syrop z agawy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Kilka truskawek odkładamy, resztę miksujemy na gęsty sos.
Do szklaneczek wlewamy odrobinę sosu na dno, przykrywamy ugotowanym ryżem, z góry ponownie polewamy grubą warstwą sosu. Dekorujemy truskawkami.




Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)