niedziela, 29 lipca 2012

Jogurtowy mus truskawkowo-jeżynowy

Za oknem upał, więc moje nogi samoistnie kierują mnie w stronę lodówki w poszukiwaniu czegoś zimnego, lekkiego i soczystego...Znajduję truskawki, pudełeczko jeżyn i jogurt. Lekki deser na gorące popołudnie, bez wyrzutów sumienia;)



Jogurtowy mus truskawkowo-jeżynowy
350 g truskawek
150 g jeżyn
450 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
100 ml wrzątku
2 łyżki miodu (opcjonalnie)


250 ml jogurtu miksujemy (blenderem) z truskawkami, a pozostałe 200 ml z jeżynami. Dosładzamy miodem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i po połowie dodajemy do musu truskawkowego i jeżynowego.
Pucharki napełniamy do połowy musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje (około pół godziny), wlewamy mus jeżynowy- strumień kierujemy na środek pucharka, tak aby część jeżynowego musu wpadłą do środka truskawkowego. Dekorujemy kawałkami owoców. Schładzamy przez kolejną godzinę.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)