niedziela, 16 września 2012

Carrot cake czyli ciasto marchewkowe. Pyszne:)

Wspaniałe, wilgotne, z korzenną nutą. Chrupkość orzechów, soczystość i słodycz marchewki , cudowna woń cynamonu, a to wszystko przełożone kremową masą na bazie serka mascarpone. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to nie odwlekajcie tego doznania ani chwili dłużej. Można się zakochać.....To jedno z tych ciast, o których się nie zapomina, za którymi się tęskni, nie tylko jesienną porą...
Przepis, na którym bazowałam, pochodzi z tej strony. Poniżej z moimi lekkimi modyfikacjami.



Ciasto marchewkowe
2 jajka
180 g cukru demerara 
130 ml oleju
4 średnie marchewki, drobno starte
100 g posiekanych orzechów włoskich 
200 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Polewa
200 g serka mascarpone
sok z połowy pomarańczy
200 g cukru pudru
50 g miękkiego masła

Dekoracja
garść połówek orzechów włoskich
marchewki z masy marcepanowej (kupiłam gotowe)


Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dosypujemy cukier i wciąż miksujemy do uzyskania gadkiej, puszystej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy olej.
Do masy dodajemy utartą marchewkę, orzechy, cynamon, proszek i sodę, sól oraz mąkę- wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 21 cm x 21 cm). Pieczemy 50 minut w temperaurze 160 stopni C- do suchego patyczka.

W misce za pomocą rózgi łączymy serek, miękkie masło i sok z połowy pomarańczy- mieszamy do uzyskani gładkiej, kremowej masy. Dosypujemy cukier puder i ponownie dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

Wystudzone ciasto wyjmujemy z foremki i przekrawamy poziomo na pół.
Połową masy smarujemy spód ciasta, drugą częścią smarujemy wierzch. Dekorujemy marcepanowymi marchewkami i cząstkami orzechów włoskich. Udekorowane ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.


6 komentarzy:

  1. Polewa to sam cukier, robiłam z 100g cukru i było i tak za słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodycz- rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje;)

      Usuń
  2. Jak dla mnie wygląda wspaniale, a polewa to dodatkowo wspiera :) Jak ktoś nie lubi, może sobie zdrapać. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, wygląda przepięknie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej! Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie usłyszłam od swojego chłopaka "czy zrobisz coś z marchewki? ale na słodko?". i oto mam - ciasto marchewkowe :) w piątek robię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)