Kolejny wspaniały przepis Liski z moim wykończeniem.
Piernik owsiany ze śliwkami
50 g melasy (pominęłam)200 g miodu
80 g masła
80 g cukru
150 ml mleka
50 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczli cynamonu (moja inwencja)
2 jajka
14 dużych śliwek (ilość zależna od wielkości blaszki i preferencji)
Polewa:
50 g masła
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
2- 3 łyżki mleka
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
W rondelku rozpuszczamy masło, miód, cukier, mleko i melasę, całość studzimy.
Płatki owsiane, mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce, po czym dodajemy do nich przestudzoną ciecz. Na końcu wbijamy jajka i mieszamy wszystko przez chwilę.
Jednolitą masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm).
Na wierzchu układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 45 minut (jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, piernik jest gotowy).
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i mleko, mieszamy do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dekorujemy nią przestudzone ciasto.
Smacznego!
Zajadałam się tym ciastem u Kreci.Przepyszne.Polecam
OdpowiedzUsuńMAMA
Polecam się na przyszłość:)
UsuńNo, już pierniki widzę... Chyba naprawdę zaczęła się jesień :)
OdpowiedzUsuńTęsknię za świątecznymi ciastami, ale czas szybko zleci;) Zresztą mogę zrobić np. takie już teraz, pycha!:)
OdpowiedzUsuńJa też tęskniłam, i się piernikiem zadowoliłam:)
Usuń