piątek, 5 października 2012

Jesiennie: szarlotka na orzechowo-orkiszowym spodzie

Liście coraz bardziej się złocą, gdy się budzę jest tylko ciemność, a potem poranne promienie oślepiają mnie, gdy pedałuję do pracy. Dzień wstaje coraz później, a ja coraz wcześniej się kładę. Rytm dnia wyznacza światło za oknem. W warzywniaku pojawiły się lokalne jabłka, nie te z marketu. Kupiłam dwie torebki. M. łakomie obserwował jak rośnie góra obierek. Za chwilę dom wypełnił zapach cynamonu. Uwielbiam...

Przepis mój własny....a że nie miałam masła, to użyłam orzechowe, bez dodatku cukru i soli:) Próbowaliście?



Szarlotka na orzechowo-orkiszowym spodzie
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru demarara
2 łyżeczki cynamonu
łyżka oleju
2 garście rodzynek

Ciasto:
150g masła orzechowego (najlepiej bez dodatków)*
300 g mąki orkiszowej
100 g cukru
2 żółtka
2 łyżki oliwy
3 łyżki mleka
kilka łyżek wody

Beza:
2 białka
2 łyżeczki cukru waniliowego



Jabłka obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam oliwę, po czym wrzuciłam jabłka, posypałam cynamonem i cukrem i posmażałam aż zmiękną, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodałam rodzynki.

W dużej misce zagniotłam mąkę, masło, żółtka, cukier, mleko i oliwę na elastyczne ciasto (konsystencja powinna przypominać kruche ciasto). Ponieważ moje masło orzechowe było dosyć suche, dodałam kilka łyżek wody, tak by składniki połączyły się i ciasto dało się jednocześnie łatwo zagniatać.

Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, po czym jej spód wykleiłam połową ciasta, na grubość około 7 mm. Warstwę ciasta przykryłam podsmażonymi jabłkami, lekko je przyciskając. Z reszty ciasta pozagniatałam wałeczki grubości około 12-15 mm.

Z białek i cukru waniliowego ubiłam sztywną pianę, którą posmarowałam jabłka.
Na wierzchu piany ułożyłam wałeczki z ciasta, tworząc lekko pochyloną kratkę.

Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Przestudzoną szarlotkę posypałam cukrem pudrem.


* masło orzechowe śmiało można zastąpić zwykłym masłem, wówczas możecie pominąć oliwę i zmniejszyć ilość wody/mleka



Szarlotka smakuje wspaniale lekko podgrzana, podana z gałką lodów śmietankowych:)
Miłego weekendu Kochani!

3 komentarze:

  1. Zdrowo i pysznie. Czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. straszliwie fajny pomysł z tym masłem orzechowym!

    OdpowiedzUsuń
  3. ..w długie popołudnia super pomysł na niedrogie i pyszne ciasto.

    Ulala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)