sobota, 10 listopada 2012

Otrębowe bułeczki z tymiankiem

Odklejam oczy w gęstej czerni, nawet budzik jeszcze słodko chrapie.
Chłonę ciszę, otulam się ciemnością, bo chłodno, i obserwuję, jak kolejny raz dzień zwycięża bitwę z królem mroku....ponownie triumfuje, niezawodny.....
Krople deszczu cichutko szurają swymi butami o parapet.
Nawet wróble jakby przycichły, może i one tulą się do nocy?
Czasem sen nie trwa zgodnie z planem....
Powieki zbuntowały się, rozklejone........
By obserwować świt. Cichutki...

Otrębowe bułeczki z tymiankiem
(przepis z Pracowni Wypieków, na 8 sztuk)
300 g mąki pszennej
50 gram otrębów, dowolnych (dałam żytnie)
20 g oleju
15 g świeżych drożdźy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
190 g wody w temperaturze pokojowej
2 łyżki świeżych listków tymianku

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia na 15 min, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, posmarować je lekko olejem i odstawić do wyrośnięcia, nakryte ściereczką, na około godzinę- powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczek, zawiązać go w węzełek. Nie podsypywać ciasta mąką; jeśli będzie się kleiło, należy posmarować lekko ręcę olejem.
Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; ponownie ostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Scianki piekarnika spryskać wodą.
Bułeczki piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać aż się zarumienią, przez ok. 5-10 minut.
Studzić na kratce.
Pysznego śniadanka!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)