poniedziałek, 21 stycznia 2013

Chleb z 3 zbóż

Śnieg sypał prawie całą niedzielę, co nie jest zjawiskiem codziennym we wschodniej Anglii.
Miło było patrzeć, jak świat przykrywał się coraz bardziej białą pierzyną....
Szkoda tylko, że tak niewiele tej zimy na Wyspach....oj szkoda, bo choć przez chwilę wszystko wyglądało o niebo piękniej:)
Poniedziałkowy spacer do pracy w takiej scenerii nie był aż tak bolesny;)

A na dobry początek tygodnia proponuję domowe pieczenie :-)
Pyszny, zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu chleb.
Przepis pochodzi z tej strony, ja od siebie dodałam do niego odrobinę ziarenek:)

Chleb z 3 zbóż
150 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej
100 g mąki orkiszowej
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
łyżka maku
3 łyżki ziaren siemienia lnianego

Wszystkie mąki, ziarna oraz sól wymieszać.
Drożdże zasypać cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić na kilka minut aby ''ruszyły''.
Rozczyn i pozostałą wodę wlać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiac przez około 5 minut.

Miskę obsypać w środku mąką, umieścić w niej kulę z ciasta, nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować kształt bochenka i przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z góry luźno nakryć ciasto folią, aby nie wyschło; ponownie odstawić je do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Przed pieczeniem zrobić na bochenku kilka delikatnych poprzecznych nacięć nożem.
Chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni C przez ok. 20-25 minut.


2 komentarze:

  1. Lubię takie chlebki na mieszanych mąkach,do tego jeszcze te ziarenka. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)