sobota, 26 stycznia 2013

Wytrawne placuszki dyniowe z parmezanem i świeżymi ziołami


Dzień Dobry!
Sobota wita mnie słońcem:)
Zatkany nos skutecznie stara sie uprzykrzyć mój weekendowy żywot, ale ja postanowiłam, że się nie dam!
Wypijam hektolitry herbaty ze świeżym imbirem, miodem i cytryną. Naciągam grube skarpety i biegnę do kuchni. Robić placki:)

Wytrawne placuszki dyniowe z parmezanem i świeżymi ziołami
300 g musu z dyni (oczyszczoną z pestek dynię pokroić, skropić oliwą i upiec w piekarniku; następnie zdjąć skórę, a miąższ zmielić blenderem na mus)
2 jajka
50 g otrębów (u mnie żytnie)
150 g mąki pszennej
1 średnia cebula
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
80 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka listków świeżego tymianku
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz i sól do smaku
oliwa do smażenia


Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie.
Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać widelcem, dodać podsmażoną cebulkę, znów wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym- ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
Placuszki podawać ciepłe, z odrobiną kwaśniej smietany lub jogurtem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam dynię w każdym daniu :) a placuszki wyglądają rewelacyjnie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe te placuszki. Bardzo ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym można zastapić dynię??
    Kasia Anonim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, myślę, że sprawdzą się też upieczone i zmielone na mus/puree ziemniaki czy marchew, no ale wówczas nie będą to placuszki dyniowe;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)