poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi- obiad w 15 minut

Kocham proste i szybkie dania.
Czas przygotowania to w zasadzie czas gotowania makaronu, a potem następuje już tylko cudowne zadowolenie:)
Świat bez makaronu nie byłby taki piękny!

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi
250 g makaronu
350 g liści świeżego szpinaku (może być też mrożony)
5 ząbków czosnku
2 garście pomidorków koktajlowych
grubo mielony czarny pieprz
sól
gałka muszkatowłowa
łyżka oliwy
łyżka masła
kilka lisków bazylii, starty parmezan i oliwa extra virgin (do podania-opcjonalnie)




Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (ja gotuję al dente).
W międzyczasie przygotuj szpinak: liście umyj i delikatnie osusz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, a następnie szpinak. Podsmażaj wszystko przez kilka minut, często mieszając. Czosnek obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, dorzuć do szpinaku. Całosć dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Pomidorki przetnij na pół. Ugotowany makaron wraz z pomidorkami dodaj do szpinaku, podsmażaj wszystko jeszcze  przez chwilę.




Podawaj na ciepło, lekko skropione oliwą, posypane parmezanem i przyozdobione bazylią (opcjonalnie) lub na zimno, w formie sałatki.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. Sałatka marzenie. I to naczynie...bardzo mi sie podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) A co do naczynia, to przyznam, że również nie mogłam mu się oprzeć;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)