niedziela, 16 czerwca 2013

Śniadanie do łóżka: chleb cypryjski i pasta z makreli z jabłkiem

Niedziela to w zasadzie jedyny dzień, w którym śniadanie do łóżka może mieć miejsce bytu......
Gdy M. smacznie spał, ja przygotowałam pastę z makreli.
Chleb upieczony chwię przed północą cierpliwie czekał na osobiste spotkanie z ostrzem noża.
Miękki w środku, z chrupiącą, lecz delikatną skórką. Idealny na rozpoczęcie dnia.
Tak niewiele trzeba, by uświetnić leniwy poranek:)




Chleb cypryjski- przepis z Pracowni Wypieków
500 g mąki pszennej (dałam 100 g mąki orkiszowej białej, 200 g pszennej pełnoziarnistej i 200 g pszennej wrocławskiej)
2 łyżeczki soli
60 ml  oliwy
30 g świeżych drożdży
300 ml wody
200 g sera halloumi, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka suszonej mięty




Drożdże rozkrusz do dużej miski, dodaj sól, oliwę, mąkę, i powoli wlewając wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Mieszaj 3 minuty, następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut. Rozpłaszcz ciasto, rozsyp na nim kawałki sera i miętę i ponownie zagnieć całość, formując ciasto w kulę.
Przełóż je do naoliwionej miski i odstaw na godzinę do wyrastania.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i uderz kilka razy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ponownie uformuj ciasto w kulę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryj lnianą ściereczką i znów odstaw do wyrastania na kolejną godzinę.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Weź ostry nóż i natnij chleb, po czym wstaw go do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut. Wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w jego spód.
Upieczony bochenek przełóż na kratkę kuchenną. Krój po całkowitym wystudzeniu.




Pasta kanapkowa z makreli z jabłkiem
200 g wędzonej makreli, po obraniu
1 średnie jabłko
10 cm kawałek pora, biała część
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
świeżo mielony czarny pieprz

Makrelę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Pora pokrój wzdłuż na 4 części, a następnie w poprzek w plasterki. Wszystko wymieszaj w misce, dodaj jogurt i czarny pieprz. Wymieszaj całość widelcem, w razie potrzeby dodaj więcej jogurtu- pasta powinna mieć konsystencję wygodną do smarowania.




Inne wariacje na temat pasty z makreli znajdziecie tutaj i tutaj.

Udanej niedzieli!

5 komentarzy:

  1. Makrela z jabłkiem, a to ciekawe połączenie! Chętnie skosztowałabym takiej pasty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta jest bardzo smaczna, musisz spróbować! Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Nie tylko pastę ale i zdjęcia zrobiła Pani pyszne! Pozdrawiam :-)

    http://breakforcake.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:)Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Zdecydowanie muszę to pokazać męziusiowi jakie śniadanko życzę sobie do łóżia ;)) Chleb wygląda rewelacyjnie. Notuję do wypróbowania :)) Ser halloumi można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)