sobota, 3 sierpnia 2013

Sałatka z bobem (broad bean salad)

Bób- zielony samk lata.
Uwielbiam i czekam z utęsknieniem.
Niestety, odkąd większość mojego życia toczy się na Wyspach, nie miałam zbyt często okazji się nim nacieszyć, bowiem udało mi się go tutaj znaleźć jedynie w postaci puszkowanej lub mrożonej (broad bean). I to w rozmiarze znacznie mniejszym niż ten, do którego przyzwycziły mnie polskie stragany.
Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :) Najważniejsze, że smak ten sam!


Sałatka z bobem (broad bean salad)
500 g bobu (użyłam mrożonego)
1 papryka
150 g pomidorków koktajlowych
2 główki sałaty little gem (możecie zastąpić lodową lub inną ulubioną)
50 g startego parmezanu
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy (można pominąć)
czarny pieprz
sól morska
sok z cytryny
3 łyżki oliwy extra virgin




Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ziarna obierz z łupinek.
Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
Sałatę umyj i porwij na mniejsze cząstki.
Paprykę posiekaj w paseczki.
Parmezan zetrzyj na grubych oczkach.
Ziarna pieprzu z zalewy posiekaj.
Całość wymieszaj, dodaj sok z cytryny i oliwę, po czym dopraw do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Sałatka z bobem bardzo smaczna.Polecam.


    Ulala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała:D

      Usuń
  2. Piękna i pyszna sałatka!
    Zrobię ją Kreciu, uwielbiam takie bogactwo warzyw na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przypadła Ci do gustu:) Ja też uwielbiam warzywną obfitość:D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)