poniedziałek, 16 grudnia 2013

Krokiety świąteczne. Słodkie i pikantne

Zachciało nam się naleśników.
Ale takich grudniowych. M. zawsze chce na ostro, ja na słodko.
Tak zrodził się pomysł na krokiety, które z powodzeniem możecie również dołączyć do wigilijnego Menu.
Krokiety dla niej i dla niego. Dla łasuchów i bardziej wytrawnych smakoszy:) Co kto lubi.

Naleśniki:
(15 sztuk 26 cm)
3 jajka
500 ml zimnego mleka
300 ml wody
szczypta soli
ok 300-320 g mąki pszennej tortowej
2-3 łyżki oliwy plus odrobina do natłuszczenia patelni

W dużej misce ubija jaka. Nie przerywając ubijania wlej mleko oraz wodę. Dodaj sól i mąkę- ciasto powinno być lejące i gładkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki lub wody. Na końcu wlej oliwę i ubjaj jeszcze moment, do połączenia składników.

Płaską teflonową patelnię (u mnie 26 cm) mocno rozgrzej i natłuść. Smaż naleśniki, lejąc po łyżce stołowej ciasta, równomienie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni, a gdy się zetnie, przewracaj na druga stronę i smaż jeszcze przez chwilę, aby każdy naleśnik delikatnie się zezłocił.

Farsz pikantny:
350 g kiszonej kapusty, po odsączeniu
2 średnie lub1duża marchew
350 g pieczarek
1 średnia cebula
sól i czarany pieprz
1 łyżeczka mielonej kolendry
3-4 łyżki oliwy

Kapustę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na grubych oczkach, pieczarki potnij na cienkie plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pieczarki i podsmażaj aż odparuje z nich woda. Dodaj kapustę i podsmażaj mieszając co chwilę. Po kilku minutach dodaj cebulę i marchew. Podsmażaj całość aż kapusta lekko zbrązowieje, powinna być ''przesmażona''. Dopraw całość pieprzem, solą i kolendrą, po czym odstaw do przestudzenia.




Farsz słodki:
300 g świeżej żurawiny (lub mrożonej)
ok. 50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
łyżka aromatu waniliowego
300 g ricotty (lub serka kremowego typu Philadelphia)

Żurawinę opłucz. W rondlu rozgrzej masło, po czym wsyp żurawinę i zasyp cukrem. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż żurawina zacznie stawać się miękka i zacznie się lekko rozpadać. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostudzenia. Ricottę wymieszaj z aromatem waniliowym, następnie dodaj podgotowaną żurawinę. Ponownie wymieszaj całość.

Każdego naleśnika rozłóż płasko i rozsmaruj na nim ok. 2-3 łyżki farszu, zostawiając ok. 1,5-2 cm ciasta od brzegu. Złóż do środka boczne krawędzie, a następnie zwijaj od siebie, formując rulony.

Panierka:
2 jajka
2 łyżki mleka
bułka tarta do obtoczenia

Dodatkowo:
oliwa lub olej do podsmażenia krokietów

Każdego krokieta zamocz w jajku rozmąconym z mlekiem, po czym obtocz w bułce tartej.
Podsmażaj na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, z czterech stron.
Serwuj na ciepło lub na zimno.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)