piątek, 31 stycznia 2014

Tradycyjne francuskie bagietki

Jeśli macie ochotę pochrupać francuskie bagietki na niedzielne śniadanie, piątek wieczór jest ostatnim momentem, aby zakasać rękawy i zarobić ciasto.

Proces przygotowania w swej istocie wydaje się długi, jednak rzeczywisty nakład pracy jest niewspółmierny z dozą porannej przyjemności, jakiej zaznacie, jeśli za chwilę udacie się w kuchenne progi:)

Przepis pochodzi z książki Si King'a i Dave'a Myers'a pt. ''The hairy bikers' big book of baking''.




Bagietki francuskie
(6 sztuk)
1 kg pszennej mąki chlebowej, plus do podsypywania
1 łyżka suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
500 ml ciepłej wody
oliwa do natłuszczenia miski

(Piątek wieczór)
Mąkę wsyp do dużej miski do wyrabiania ciasta. Dodaj sól oraz drożdże, wymieszaj, po czym stopniowo dolewaj wodę, jednocześnie mieszając całość drugą ręką. Gdy ciasto stanie się dość zwarte, wyłóż je na oprószona mąką stolnicę i zagniataj przez co najmniej 10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.

Przełóż je do naoliwionej miski, nakryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce (moje rosło w lodówce)- ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

(Sobota wieczór)
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószona mąką stolnicę i uderz kilka razy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel masę na 6 kawałków i każdy z nich uformuj w ok. 30-35 cm bagietkę.

2 lniane ściereczki obficie oprósz mąką i ułóż na dużej tacy lub blasze; jedna powinna zachodzić na drugą, aby ściereczki tworzyły jedną dużą powierzchnię (możesz też użyć specjalnej blachy do wypieku bagietek, jeśli jesteś w posiadaniu takowej;); układaj na niej bagietki, oddzielając je od siebie plisą uformowaną z materiału, tak by jedna bagietka nie stykała się z drugą swą boczną krawędzią. Wierzch bagietek posyp delikatnie mąką i nakryj całość czystą ściereczką. Pozostaw bagietki w chłodnym miejscu na 12 godzin.

(Niedziela rano)
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C.
Delikatnie przełóż wyrośnięte bagietki na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża każdą z nich natnij ukośnie kilka razy. Blachę z bagietkami postaw na górnej półce piekarnika, na dolnej zaś umieść żaroodporne naczynie napełnione szklanka wrzącej wody (para sprawi, że bagietki będą chrupiące).
Piecz bagietki przez 15-20 minut; złociste wyłóż na kratkę kuchenną, aby przestygły.

Życzę smacznego!



5 komentarzy:

  1. mniiaaaaaaam, ale smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. am..., wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto zarobiłam i mam nadzieję, że wyjdzie mi bagietka podobna do Twojej :)

    Ulala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czekam na wieści z rezultatem! Pozdrawiam ciepło!:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)