Trafił mi się piękny kalafior....świeży, dorodny, taki wiosenny:)
W
sam raz na sałatkę, dziś ze wschodnim akcentem... curry- jedna z moich
ulubionych przypraw, i ser paneer- bardzo popularny w kuchni indyjskiej,
o delikatnym, lekko słodkim smaku. Można go smażyć- nie topi się pod
wpływem temperatury i przypieka na wspaniale złocisty kolor.
Sałatka kalafiorowa curry z serem paneer, orzechami i ananasem
1 średni kalafior
200 g sera paneer
ananas
100 g orzechów włoskich
2 garście rodzynek
Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
2 łyżeczki proszku curry ( ja użyłam wersji łagodnej- mild)
łyżeczka cukru
sól do smaku
kilka listków mięty (opcjonalnie)
Kalafiora
gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez kila minut-
powinien być kruchy i wciąż lekko chrupiący; studzimy, po czym dzielimy
go na malutkie różyczki.
Ananasa obieramy i kroimy w drobne kawałki.
Ser
kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor (ja sera nie
podsmażyłam, gdyż żywot mojej dyżurnej patelni dobiegł dziś końca i na
skutek chwilowego skoku ciśnienia postanowiłam dodać go w postaci
surowej;)
Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.
Wszystkie
składniki łączymy ze sobą, doprawiamy curry i solą. Jeśli lubicie,
możecie dodać kilka drobno posiekanych listków mięty.
Sałatkę dobrze jest przed podaniem schłodzić przez około 1-2 godziny.
Smacznego!
Krecia
Jakim serem, łatwo dostępnym w Polsce, można paneer zastąpić w tej sałatce?
OdpowiedzUsuńEmilia