sobota, 19 maja 2012

Sałatka kalafiorowa curry z serem paneer, orzechami i ananasem

Trafił mi się piękny kalafior....świeży, dorodny, taki wiosenny:)
W sam raz na sałatkę, dziś ze wschodnim akcentem... curry- jedna z moich ulubionych przypraw, i ser paneer- bardzo popularny w kuchni indyjskiej, o delikatnym, lekko słodkim smaku. Można go smażyć- nie topi się pod wpływem temperatury i przypieka na wspaniale złocisty kolor.

Sałatka kalafiorowa curry z serem paneer, orzechami i ananasem
1 średni kalafior
200 g sera paneer
ananas
100 g orzechów włoskich
2 garście rodzynek
Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
2 łyżeczki proszku curry ( ja użyłam wersji łagodnej- mild)
łyżeczka cukru
sól do smaku
kilka listków mięty (opcjonalnie)

Kalafiora gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez kila minut- powinien być kruchy i wciąż lekko chrupiący; studzimy, po czym dzielimy go na malutkie różyczki.
Ananasa obieramy i kroimy w drobne kawałki.
Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na złoty kolor (ja sera nie podsmażyłam, gdyż żywot mojej dyżurnej patelni dobiegł dziś końca i na skutek chwilowego skoku ciśnienia postanowiłam dodać go w postaci surowej;)
Orzechy siekamy na drobniejsze cząstki.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy curry i solą. Jeśli lubicie, możecie dodać kilka drobno posiekanych listków mięty.
Sałatkę dobrze jest przed podaniem schłodzić przez około 1-2 godziny.


Smacznego!
Krecia

1 komentarz:

  1. Jakim serem, łatwo dostępnym w Polsce, można paneer zastąpić w tej sałatce?

    Emilia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)