sobota, 19 maja 2012

Tort czekoladowo-rabarbarowo-śmietanowy

Dzisiaj troszkę słodyczy, i od razu uprzedzam, że ze zdrowiem i lekką dietą nie będzie to miało wiele wspólnego, ale co tam! Przecież od czasu do czasu można sobie troszkę pofolgować, dlatego wszystkim łasuchom i miłośnikom smaków słodko-kwaśnych proponuję torcik:) A że rabarbar ma teraz swoje 5 minut......:)

Tort czekoladowo-rabarbarowo-śmietanowy

Najpierw biszkopt:
5 dużych jaj
5 łyżek cukru-pudru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki mąki pszennej

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa jest już bardzo puszysta dodajemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy masę drewnianą łyżką aż do połączenia składników, uważając przy tym, by nie straciła ona swej objętości.
Całość przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gotowy biszkopt powinien odstawać od brzegów foremki. Możemy też drewnianym patyczkiem sprawdzić czy biszkopt jest w środku suchy- jeśli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy naszemu ciastu w nim ostygnąć.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części.

Do nasączenia biszkoptu potrzebujemy:
150 ml wody
sok z połowy cytryny
kieliszek cherry lub wódki (opcjonalnie)

I na krem:
500 ml śmietany kremówki
łyżeczka żelatyny
5 łodyg rabarbarau
100 g cukru pudru
łyżka oliwy
łyżka ciemnego kakao

Do dekoracji:
Kawałek gorzkiej czekolady

Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej rabarbar- powinien się rozpaść i docelowo osiągnąć konsystencję gęstego musu. Można dodać odrobinę cukru. Rabarbarowy mus studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Część odkładamy do małej miseczki- będzie nam potrzebna do dekoracji.
Pozostałą śmietanę mieszamy z zimnym musem rabarbarowym i żelatyną.
Nasączamy biszkoptowy blat, a następnie smarujemy go naszym kremem rabarbarowo- śmietanowym. Na wierzch kremu przesiewamy kakao- tak, aby utworzyło równomierną czekoladową warstewkę. Nakładamy drugi i trzeci blat powtarzając wszystkie czynności.
Brzegi i wierzch tortu dekorujemy białym kremem, obsypujemy wiórkami z gorzkiej czekolady (czekoladę ucieramy wcześniej na dużych oczkach), górę ponownie oprószamy przesianym kakao.
Tort dobrze jest przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.




Krecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)