piątek, 3 sierpnia 2012

Wysokobłonnikowe batoniki śniadaniowe


Zamiast tradycyjnej owsianki, czy płatków śniadaniowych, proponuję Wam batoniki zbożowe, które równie dobrze sprawdzą się jako zdrowa przekąska, czy też słodki akcent (akcja : ''stop sklepowym słodyczom'' nadal trwa;) Doskonałe ze szklanką mleka, jogurtem, lub kubkiem kakao.... Myślę, że fani wszelakich produktów pełnoziarnistych będą zadowoleni. Ja sama się do nich zaliczam, a poniższy autorski przepis zrodził się z potrzeby chwili;)

Wysokobłonnikowe batoniki śniadaniowe
2 łyżki masła orzechowego
1 dojrzały banan
1 szklanka zarodków pszennych
1 szklanka otrębów owsianych
0,5 szklanki płatków żytnich
0,5 szklanki płatków owsianych
szklanka mleczka kokosowego
2 garście suszonych moreli
5 łyżek syropu z agawy
łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych

Morele drobno siekamy, banana rozgniatamy widelcem, dosypujemy suche składniki, dodajemy masło orzechowe i mleczko kokosowe. Mieszamy widelcem do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blacha to 22 x 22cm), rozprowadzamy równomiernie łyżką i wygładzamy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 20 minut.
Po tym czasie całość kroimy na małe prostokąty (ok. 3 x 4 cm), które ponownie układamy na blasze (indywidualnie) i dopiekamy przez kolejne 5-10 minut.
Batoniki studzimy na kratce, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:) Anonimowych komentatorów proszę o podanie chociaż imienia. Za wszystkie komentarze serdecznie dziękuję. Zapraszam Was również do polubienia mojego profilu na Facebooku, a będziecie na bieżąco z nowymi wpisami:)